מה עשו ילדי כפר סבא בארגון ה''הגנה"?
מה הייתם עושים אילו גייסו אתכם למַחְתֶרֶת סודית? הייתם מבקשים רשות מההורים?
ואולי הייתם מצטרפים גם ללא רשות?
גיבורי הספר המגנים הצעירים התלבטו בשאלה הזו ובעוד שאלות רבות. למשל, מותר להסתיר דברים מפני ההורים? מותר להודות שמפחדים? מותר לשקר להורים או לחברים?
איזה סיפור מסופר בספר הַמְּגִנִּים הַצְּעִירִים? הנה כמה פרטים חשובים:
הזמן שבו התרחש הסיפור - לפני כ-75 שנה, בזמן מאורעות תרצ''ו; הערבים בארץ ישראל לא היו מוכנים להשלים עם כך שהיישובים היהודים גְדֵלים ומִתְרַבִּים. הם הגיבו במעשי תוקפנות קשים, והתוצאות היו – קרבנות רבים ונזק רב לרכוש.
המקום שבו התרחש הסיפור – המושבה כפר סבא.
גיבורי הסיפור – תלמידי כיתה ז בבית הספר היסודי "אוסישקין", שגויסו לארגון ה''הגנה''. במשך שנתם הראשונה בארגון הם שימשו קַשָרִים – העבירו בימים ובלילות ''קְשָרִים'' (הודעות דחופות) בין חברי ה''הגנה'' במושבה ובסביבתה, עסקו בשמירות ובשליחויות מעייפות והקדישו הרבה מזמנם ומכוחם כדי שחברי הארגון המבוגרים יִתְפַּנו להגנה על המושבה ועל היישובים סביבה.
מדינת ישראל עוד לא קמה אז, גם לא צה''ל. הילדים כמו גם המבוגרים שהתגייסו להגנה על היישובים, היו צריכים להתגבר על פחדיהם ועל התנגדות המשפחות, לפעול באומץ ובסודיות גמורה, וכמובן לוותר על זמן פנוי ועל משחקים ובילויים.
בהקדמה שכתב הסופר מילא אוהל לספרו המגנים הצעירים, הוא אומר כי כשכתב את הספר נעזר רק מעט בדמיון; בזמן מאורעות תרצ''ו היה בן שתים עשרה ואת הסיפור כתב על פי זיכרונות ילדותו.
הסופר מילא (ירחמיאל) אוהל נולד בשנת 1925. הוא גדל והתחנך בכפר סבא. במלחמת העולם השנייה היה אלחוטאי בצי הבריטי, ובמלחמת השחרור היה מראשוני האלחוטאים של חיל הים. למד באוניברסיטה העברית ספרות ומקרא, כתב סיפורים לילדים והיה מורה.
מילא אוהל הלך לעולמו בשנת 2005.